• Home
 • Posts RSS
 • Comments RSS
 • Edit
 • PESANAN BUAT SI SYABAB

  Jun 21, 2011
  Pemuda sebenarnya memerlukan 3 perkara, dan ketiga-tiga ini sungguh berat untuk pemuda jika ia benar-benar hayati dan amalkan. 3 perkara yang perlu pemuda ada ialah:
  1. Hati yang bersyukur.

  Firman-Nya dalam Al-Quran,
  “..jika kamu bersyuur nescaya Kami(Allah) akan tambah nikmat untuk kamu dan jika kamu kufur azab-Ku amat pedih”
  Bertepatanlah dengan diri kita. Bersyukur senang disebut tapi susah diamalkan. Fiil manusia yang ego dan kekadang lupa akan nikmat sering memahami erti syukur ketika masa yang senang, lapang dan tenang. Susah untuk kita aplikasikan semasa sedikit ujian menimpa.

  2. Lidah yang berzikir.
  “..dengan mengingati Allah jiwa-jiwa akan menjadi tenang”
  Begitulah firman Allah. Sering didengar tetapi sukar untuk diamalkan. Bila ujian mendatang bermacam-macam perkara yang negatif terkeluar daripada mulut kita. Semuanya gara-gara perasaan amarah yang kuat dan dibelakakangi nafsu yang terus menyokong perasaan tersebut sehingga meninggalkan iman.

  3. Jasad yang bersabar.
  Sama juga seperti 2 perkara diatas. Susah diamalkan ketika diri diuji. Mampu bersabar ketika ujian yang datang mudah. Tetapi ujian yang sukar ditempuh menyukarkan jasad untuk bersabar. Firman Allah,
  “..sesungguhnya Allah bersama-sama orang yang bersabar”

  Itulah 3 perkara yang perlu bekalkan oleh kita sebagai remaja dan pemuda. Ayuh sama-sama kita perlahan-perlahan mengamalkan 3 perkara tersebut dan berusaha untuk jadikan ia malaqah dalam diri kita. InsyaAllah apabila kesemua perkara yang dipesankan olah Imam Al-Ghazali itu diamalkan dalam kehidupan, kita akan menjadi seorang pemuda yang sejati. Pemuda yang mampu memikul amanah dan melaksanakan syariat Allah di muka bumi.Dan pemuda beginilah yang ditunggu-tunggu oleh ummah untuk kita memimpin.

  0 coretan ilham:

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...